ויסות רגשי וזיהוי רגשות – הדרך לבנות את גן הילדים הפנימי / רויה קיסר
- Revaya Keisar
- 29 בספט׳ 2024
- זמן קריאה 3 דקות
עודכן: 9 בינו׳

ויסות רגשי: להיות הגננת של גן הילדים הפנימי
דמיינו לרגע שהרגשות שלנו הם כמו קבוצת ילדים סקרנים ואנרגטיים בגן ילדים. ויסות רגשי? זה כמו להיות הגננת או הגנן המיומנים של הגן הזה. כגננים רגשיים טובים, אנחנו לומדים להקשיב לכל 'ילד' בגן, להבין מה הוא צריך, ולמה הוא מתנהג כך. אנחנו מבינים שלפעמים ה'ילד הכועס' הוא פשוט מפוחד, וש'הילד העצוב' לפעמים רק מבקש תשומת לב.
כל ה'ילדים' בגן הזה חשובים. אין ילד רע, אין רגש לא בסדר. המטרה שלנו היא לא להשתיק אף אחד, אלא ללמוד לנהל את ה'גן' כך שכולם יכולים לשחק ביחד בהרמוניה.
כשהסערה מתקרבת – איך להרגיע את 'גן הרגשות'
כשסערה מתקרבת - כי הרי בכל גן יש לפעמים רגעים סוערים - אנחנו כגננים מיומנים יודעים איך להרגיע, איך לנווט, ואיך לעזור לכל ה'ילדים' למצוא מקום בטוח עד שהסערה תחלוף.
זוהי אומנות הויסות הרגשי - היכולת להיות הגננים הטובים ביותר בגן השעשועים הרגשי שלנו.
לדוגמה אישית יש כוח – הילדים לומדים מאיתנו
כשאנחנו מפתחים את היכולת בתוכנו להירגע, אנחנו מעניקים מתנה יקרת ערך לילדינו. אנחנו מלמדים אותם, דרך הדוגמה האישית שלנו, איך להתמודד עם מגוון רגשות. כשילדינו רואים אותנו מזהים את הרגשות שלנו, מקבלים אותם, ומגיבים אליהם בצורה בריאה, הם לומדים לעשות את אותו הדבר.
דלית, אמה של יעל בת השבע, פנתה אליי מודאגת. היא סיפרה שיעל מתפרצת בבכי וצעקות בכל פעם שהיא מפסידה במשחק. הסברתי לדלית שמאחורי ההתנהגות הזו מסתתרים רגשות עמוקים שיעל עדיין לא יודעת לבטא או להתמודד איתם. "נסי לשאול את יעל: 'כשאת מפסידה במשחק, איך את מרגישה בפנים? האם את מרגישה עצובה? אולי כועסת? או אפילו מבוישת?', חשוב לתת ליעל אפשרות לבחור או להגיד בעצמה מה היא מרגישה, כי לפעמים אנחנו ההורים חושבים שאנחנו יודעים, אבל לא תמיד."
הסברתי לדלית שויסות רגשי במקרה של יעל יהיה היכולת להכיר ברגשות שלה - בין אם זה תסכול, אכזבה, או בושה - ולמצוא דרכים להביע אותם ולהתמודד איתם בצורה שלא פוגעת בה או באחרים. למשל, במקום לצעוק, יעל יכולה ללמוד לומר "אני מאוכזבת שהפסדתי" או לקחת כמה נשימות עמוקות לפני שהיא ממשיכה לשחק.
רון, אביו של דן בן השמונה, שיתף איתי מצב שחוזר על עצמו. "כשאני חוזר מיום קשה בעבודה, אני מוצא את עצמי חסר סבלנות כלפי דן. אני נוטה להיות תקיף יותר, להרים את הקול ולצעוק עליו על דברים קטנים."
הסברתי לרון: "ילדים לומדים לווסת את רגשותיהם בעיקר על ידי חיקוי ההורים. כשאתה מוציא את הכעס שלך מהעבודה על דן, הוא לומד שזו הדרך להתמודד עם תסכול ורגשות קשים." הצעתי לרון גישה אחרת: "במקום זאת, נסה לשתף את דן ברגשות שלך בצורה בריאה. למשל, אתה יכול לומר 'היה לי יום קשה בעבודה ואני מרגיש כעס. אני הולך לקחת כמה דקות לעצמי כדי להירגע'. כך דן יראה איך אפשר לזהות רגשות קשים ולהתמודד איתם בצורה בונה, בלי לפגוע באחרים."
שיקוף רגשות – הצעד הראשון לעולם רגשי בריא
כהורים, אנחנו יכולים לעזור לילדינו להבין ולנהל את רגשותיהם על ידי שיקוף. זה כמו לצייר במילים את התמונה הרגשית שהילד מציג, כדי לעזור לו להבין ולזהות את מה שהוא מרגיש. וכך זה עובד:
1. תארו מה אתם רואים: כשהילד שלכם נראה עצוב, כועס או שמח, תגידו בקול רם מה אתם מבחינים. למשל: "אני רואה שהפסקת לשחק".
2. נחשו את הרגש: אחרי שתיארתם מה ראיתם, נסו לנחש איזה רגש הילד מרגיש. למשל: "נראה שאתה ממש כועס עכשיו".
3. בקשו אישור: תנו לילד הזדמנות לאשר או לתקן את מה שאמרתם. למשל: "האם אני צודקת? זה מה שאתה מרגיש?"
4. הקשיבו: תנו לילד מקום לדבר על הרגשות שלו. אם הוא לא רוצה לדבר, זה בסדר גם.
למה זה חשוב?
כשאנחנו משקפים לילדים את מה שהם מרגישים, אנחנו עוזרים להם:
- להבין שהרגשות שלהם חשובים לנו
- ללמוד לזהות ולתת שמות לרגשות שלהם
- להרגיש שמבינים אותם
זכרו: אין צורך להיות מושלמים! גם אם לא הבנתם נכון מה ילדכם מרגיש, עצם הניסיון מראה לילד שאכפת לכם ושאתם רוצים להבין אותו. דוגמאות נוספות לשיקוף: אם ילדכם מצוברח כי לא הצליח לשחק במשחק כדורגל, אפשר לומר: "נראה שאתה מאוכזב שלא הצלחת לשחק במשחק הכדורגל היום." כשאחים רבים, אפשר לשקף: "אני מבינה שאת כועסת כי אחיך לקח את הצעצוע שלך בלי לבקש רשות." ברגעים של הצלחה, חשוב גם לזהות רגשות חיוביים: "אני רואה שאתה גאה מאוד בציור שציירת היום בגן." ובמצבים של שינוי או אובדן, אפשר לומר: "אני מתאר לעצמי שאתה עצוב כי החבר הטוב שלך עובר דירה." שיקוף כזה מסייע לילדים להבין ולקבל את מגוון הרגשות שהם חווים.
טכניקות פשוטות להרגעה – נשימות ותרגילים לכולם
גם ללמד טכניקות פשוטות כמו נשימות "בלון ונר" (נשיפה כאילו מכבים נר) או ספירה לאחור מ-10 יכולות לסייע ברגעים של תסכול וכעס.
להפוך רגעים יומיומיים להזדמנות ללמידה רגשית
כשהילדים רואים אותנו מתמודדים עם רגשות – כמו רון, אביו של דן, שלמד לשתף את דן כשהוא מרגיש כעס, או דלית, שעזרה ליעל להבין את רגשותיה כשהפסידה במשחק – הם לומדים איך להתמודד עם הרגשות שלהם בצורה בריאה ובונה.
מתנה לכל החיים – כלים לניהול רגשי להווה ולעתיד
צעד אחר צעד, אנחנו עוזרים לילדינו לפתח את היכולת להכיר, לבטא ולנהל את רגשותיהם. אלו כלים יקרי ערך שיישארו איתם לאורך כל חייהם ויעזרו להם להתמודד עם כל אתגר רגשי בדרך.
Comentarios